Belje otvorilo najsuvremeniju vinariju u regiji

12. rujna 2011.

U vinogradima vinogorja Baranja, na obroncima Banovog brda, danas je otvoren vinski kompleks Vina Belje koji se pruža na tri hektara i obuhvaća glavni objekt vinarije, prijemni paviljon i pomoćne objekte.

Novi vinski kompleks vrijednosti 20 milijuna eura, koji su u rekordnom roku izgradili domaći izvođači, otvorili su gospođa Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslovne grupe i gospodin Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora uz nazočnost gostiju iz lokalne zajednice, poslovnih partnera i velikog broja hrvatskih vinara.

U novoj vinariji je instalirano 247 inoks spremnika, talijanske tvrtke Gortani, čiji je ukupni kapacitet 8 milijuna litara vina.

Primarna prerada se sastoji od tri linije prijema grožđa, tri odvajača peteljki, četiri preše za grožđe Bucher Vaslin i 12 vinifikatora za proizvodnju crnih vina Gimar. U prostoru cijele nove vinarije osigurano je i održavanje stabilne temperature i vlažnosti, što je izuzetno važno za proizvodnju vina visoke kvalitete.

Među najsuvremenijim tehnološkim dostignućima, kojima se vinarija odlikuje, posebno mjesto zauzima kontrolna soba i kontrolni monitori pomoću kojih se obavlja potpuno kompjuterizirana i automatizirana kontrola prijema i prerade grožđa, te skladištenja vina.

S otvorenjem vinarije obilježen je i početak ovogodišnje berbe grožđa koja je započela sa sortom chardonnay. Uspješnost berbe na 583 hektara beljskih vinograda, osim klimatskih prilika, jamči i smještaj vinarije u samom srcu vinograda što će omogućiti brzu i kvalitetnu dopremu grožđa na preradu.

Već od ove jeseni novi kompleks vina Belje bit će dostupan i za turističke obilaske u kojima će posjetitelji imati prilike upoznati se s beljskim vinima čiju je proizvodnju, prije više od tristo godina, započeo princ Eugen Savojski.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti