2. tradicionalno okupljanje vinara Hrvatske “Putevima vina”

13. svibnja 2010.

U okviru međunarodnog projekta “Croatian Wine Story” i igrano-dokumentarnog filma “Putevima vina” pokrenuta je inicijativa razvoja kulture vina u Hrvatskoj i popularizacije hrvatskih vina u svijetu. Manifestacija Putevima vina, koja je prvi put održana prošle godine, okuplja značajne vinare Hrvatske koji na navedenoj manifestaciji prezentiraju najbolja hrvatska vina. Manifestacija, kao takva, je jedinstvena u svijetu s ciljem jačanja zajedništva hrvatskih vinara i idealno je mjesto na kojem se mogu saznati trendovi u proizvodnji vina te koji su vinari postigli vrhunac u svojim vinarskim kreacijama. Prošlogodišnje okupljanje vinara održano je u Iločkim podrumima gdje su svoja vina predstavila 22 hrvatska vinara.

Organizatori 2. tradicionalnog okupljanja vinara Hrvatske “Putevima vina” su Mandrak produkcija Zagreb & Medittera, a domaćin ovogodišnje manifestacije su Podrumi Belje. Podrumi Belje su u zadnjih nekoliko godina potvrdili kvalitetu svojih vina osvajanjem brojnih domaćih i međunarodnih nagrada od kojih su među posljednjima dvije srebrne medalje osvojene na poznatim francuskim ocjenjivanjima vina Vinalies i Chardonnay du Monde. Tradicionalno okupljanje vinara započelo je zajedničkim okupljanjem vinara u beljskom restoranu Kormoran u Kopačkom ritu. Tijekom manifestacije svi uzvanici su obišli i vinograde i vinsku cestu Podruma Belje, koji su s 583 ha, najveći hrvatski proizvođač grožđa iz vlastitih vinograda. Centralni dio manifestacije bila je velika proljetna degustacija vina koja je organizirana u beljskom podrumu koji datira iz davne 1526. godine. Na ovoj značajnoj vinskoj manifestaciji prezentirano je 36 vrhunskih vina iz 24 hrvatske vinarije.

Spomenuta manifestacija održavati će se dva puta godišnje, u proljeće i zimu, a već je najavljeno i sljedeće okupljanje kod istarskih vinara g. Morena Coronice i g. Marina Markežića-Kabole.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti