Andrej Dean u Plodovima zemlje

30. studenoga 2020.

Plodovi zemlje, jedan je od najuspješnijih i najdugovječnijih projekata Hrvatske radiotelevizije, koji pripada i među najgledaniji program HTV-a. U današnjoj, 2085. emisiji, poseban naglasak je bio na stočarstvu i mljekarstvu, a centralna tema je bilo potpisivanje sporazuma između Fortenove i Megglea o kupoprodaji imovine Meggle-ove mljekare u Osijeku.

Andrej Dean, izvršni direktor za poljoprivredu Fortenova grupe, i predsjednik Uprave Belja plus, tijekom gostovanja u Plodovima zemlje potvrdio je nastavak proizvodnje u osječkoj mljekari, kao i nastavak suradnje s kooperantima koji su do sada mlijeko isporučivali Meggleu. Kooperanti su izrazili zadovoljstvo što će im biti ponuđeni novi ugovori jer im je ova potvrda važna za sigurnost njihove proizvodnje, ali i sigurnost njihovih obitelji.

Kako je istaknuo g. Dean „Želimo s kooperantima izgraditi kvalitetniju i bolju budućnost u kojoj će njihova cijena koštanja u proizvodnji mlijeka biti što niža, a oni biti konkuretniji i ostvariti veću zaradu. Tada će moći razmišljati i o ulaganjima u daljnju obnovu stada i povećanje proizvodnje mlijeka na području Slavonije.“

Prema statističkim podacima gotovo trećina mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj dolazi s područja Osječko-baranjske županije. Iako je u zadnjih 10 godina značajno pala domaća proizvodnja mlijeka, novi podaci pokazuju da je zaustavljen drastični pad pa se mljekari nadaju da će za koju godinu doći i do oporavka ovog sektora. U svim zemljama Europske unije mljekarstvo je jedan od strateških poljoprivrednih sektora, a o važnosti domaće proizvodnje mlijeka najbolje govori podatak da uvozimo polovicu mlijeka i mliječnih proizvoda koji se konzumiraju u Hrvatskoj.

O nastavku proizvodnje mlijeka u osječkoj mljekari g. Dean je rekao „Zadovoljni smo jer smo potpisali ugovor s Meggleom. Tijekom cijelog procesa pregovora napravili smo dubinsku analizu potencijala u osječkoj mljekari jer imamo Tvornicu mliječnih proizvoda u Belom Manastiru i bavimo se mljekarstvom. Belje proizvodi ABC sirni namaz, jedan od najjačih brendova u regiji, čija se polovica proizvodnje plasira na domaće tržište, a polovica u izvoz. Imamo iskustvo i tradiciju, naši ljudi znaju kako proizvesti kvalitetne mliječne proizvode pa je i logično da je za prvu investiciju Fortenova grupe izabrana upravo proizvodnja mliječnih proizvoda.

Mi sada surađujemo sa 60 kooperanata u proizvodnji mlijeka, a na nivou Belja imamo više od 300 kooperanata. Našim budućim kooperantima ne želimo ponuditi transakcijski odnos već konzalting i pomoć u podizanju proizvodnje kako bi shvatili da ova proizvodnja u svijetu ima neke zakonitosti. Oni koji proizvode kvalitetnije mlijeko dobivaju dodatne premije pa je motivacija za sve raditi što kvalitetnije mlijeko i spustiti troškove. Također na našim farmama imamo stručnjake koji svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći kooperantima.

Posebno nam je važna dobra baza dosadašnjih zaposlenika Megglea s kojima ćemo nastaviti suradnju, kao i suradnja s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku koji je rasadnik mladih talenata pa vjerujemo da je ispred nas svijetla budućnost.“

Urednika emisije Vlatka Grgurića zanimala je i tema najavljene izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu za koju je g. Dean istaknuo „Poljoprivrednike ne bi trebali dijeliti na velike i male, nego na one koji su u stanju proizvesti više i dati dodanu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji. Za Hrvatsku je najvažnija strategija razvoja poljoprivrede na koju se mora vezati zakon o poljoprivrednom zemljištu. Postoje određene kulture na kojima moramo inzistirati i koje su važne za našu samodostatnost, a moramo ulagati i u navodnjavanje jer se trenutno navodnjava manje od 2% obradivih površina. Trebamo naći zdravi omjer kako možemo opstati svi zajedno i proizvoditi domaću hranu.  Mi imamo ozbiljne planove u poljoprivredi i vjerujemo u budućnost ruralnog razvoja Hrvatske“.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti