Baranja, vinska majka beljskih vina

16. prosinca 2008.

Uzgoj vinove loze poznat je već stoljećima u Baranji, dijelu Panonske nizine između Dunava i Drave. Čak se smatra da je ovaj kraj dobio ime prema mađarskoj riječi „boranya“, što znači „vinska majka“.

Najveći i najpoznatiji proizvođač baranjskih vina su Podrumi Belje čiji se vinogradi protežu na 729ha duž južnih obronaka Banovog brda, najveće uzvisine u Baranji.

Blagodati Baranje urodila su nizom izuzetnih vina od kojih je najpoznatija graševina koja je u ovom podneblju stekla prepoznatljive osobine koje su istovremeno univerzalno prihvatljive ali nose i jasan regionalni identitet što posebno pokazuje graševina kasne berbe 2007 godine u okviru zlatne selekcije Goldberg.

Zaštićeni sa sjevera i osunčani sa juga, rodni vinogradi Belja daju grožđe od kojeg se danas osim najpoznatije Graševine proizvode vrhunska i kvalitetna bijela vina – chardonnay, pinot sivi, rajnski rizling.

Bijelim vinima, ovjenčanim brojnim nagradama i priznanjima, na tržištu su se pridružila i dva vrhunska crna vina merlot i cabernet sauvignon, koji su po svojim karakteristikama spremni da zadovolje i najizbirljivije poklonike vina.

Beljski merlot karakterizira duboka, rubinsko crvena boja s intenzivnim mirisom bogatog, voćnog karaktera, a cabernet sauvignon je vino komplesnog okusa i finih kiselina. Idealna temperatura serviranja za oba vina je 19-20 ºC.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti