Belje certificiralo GLOBALGAP

07. veljače 2008.

U nazočnosti brojnih poljoprivrednih stručnjaka,07.veljače 2008., Belju je dodijeljen certifikat GlobalGap, međunarodno prihvaćena norma koja se temelji na načelima dobre poljoprivredne prakse. GlobalGap sustav je definiran 1997. godine pod imenom EurepGap od strane britanskih trgovačkih lanaca, a kasnije su ga najznačajniji europski trgovci, udruženja poljoprivrednih proizvođača i predstavnika potrošača prihvatili kao globalni sustav.

GlobalGap standard je primarno kreiran kako bi osigurao povjerenje potrošača u sigurnost hrane i kvalitetu proizvoda. Cilj je GlobalGapa minimalizirati negativne učinke poljoprivrede na okoliš, osigurati odgovoran odnos prema stanovništvu i zaposlenicima u poljoprivredi te poštovati dobrobit životinja.

Implementacija GlobalGapa u Belju obuhvaća četiri profitna centra (Ratarstvo, Tov junadi, Mliječno govedarstvo i Svinjogojstvo) kao i dodirne točke proizvodnje u Tvornici stočne hrane, Sjemenarstvu i Mlinu. Certifikator je svjetski priznata firma Ceres iz Happurga iz Njemačke, kao vodeći certifikator navedenog sustava, uz asistenciju firme Bureau Veritas iz Ljubljane.

Važno je za istaknuti da je Belje prvi i jedini poslovni subjekt s GlobalGap certifikatom u Hrvatskoj u modulu ratarsko-stočarske proizvodnje u ovako velikom opsegu. Danas u svijetu ovaj certifikat posjeduje oko 10 % privrednih subjekata i to ponajviše u proizvodnji voća i povrća.

U skladu s GlobalGap normama u Belju su izgrađene najmodernije svinjogojske farme sa stalnim podnim grijanjem, na najbolji mogući način je riješen sustav zbrinjavanja gnojovke na farmama, kontroliranom ishranom krava postignuta je ekstra kvaliteta mlijeka, a posebno su unaprijeđeni uvjeti rada na ratarskim površinama.

Pripreme za implementaciju i usklađivanje s normama GlobalGapa u Belju obuhvatile su brojne aktivnosti počevši od stalnih analiza tla, sjemena, propisanih radnih postupaka proizvodnje te kvalitativne i kvantitativne kontrole finalnih ratarskih i stočarskih proizvoda, stočne hrane i stoke na što se u konačnici nadovezuje HACCP sustav kontrole finalnih proizvoda prehrambene industrije Belja.

Ovakav sustav kontrole kvalitete u poljoprivrednoj proizvodnji značajan je iskorak u pravcu unapređenja svih beljskih proizvodnih procesa, a zadovoljavanjem visokih standarda Belje se svrstalo u red najnaprednijih svjetskih proizvođača hrane koji svojim potrošačima garantiraju sigurnost i visoku kvalitetu proizvoda „od polja do stola“.

Arhiva vijesti