BELJE, SUHUH i HPA domaćini međunarodnim stručnjacima za Holstein goveda

12. listopada 2016.

Na farmi Mitrovac, jednoj od najvećih farmi muznih krava u Hrvatskoj, održana je radionica za edukaciju europskih sudaca Holstein pasmine goveda. Edukacija koja se održava svake dvije godine u drugoj državi, prvi put je održana u Hrvatskoj i uključila je 30tak sudaca iz 12 europskih država. Većina sudaca se nalaze na međunarodnoj listi sudaca koju kreira Europsko udruženje uzgajivača Holstein goveda (EHRC), a koji sude na najvećim europskim i svjetskim izložbama goveda.

Edukaciju su organizirali SUHUH (Savez udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda), HPA (Hrvatska poljoprivredna agencija) i Belje kao domaćin i članica SUHUH-a s ciljem razmjene iskustava i najnovijih informacija europske filozofije suđenja, s velikim naglaskom na praktični rad.  Cilj organizatora je otvoriti raspravu o svim aspektima suđenja između sudaca i uzgajivača goveda.

Za praktični dio škole suđenja, koji uključuje natjecanje 30 najboljih krava i junica od kojih će jedna biti izabrana za šampionku, odabrana je farma Mitrovac, čiji je ukupni kapacitet 2.000 krava. Farma je otvorena početkom 2015. godine i dio je poljoprivrednog kompleksa Mitrovac, u kojem se osim farme nalaze bioplinsko postrojenje i staklenik za proizvodnju rajčice. Riječ je o jednom od najvećih investicijskih projekata u hrvatsku poljoprivredu u koji je uloženo 220 milijuna kuna i koji je nastavak procesa sljedivosti proizvodnje u Belju od polja do stola. Farma Mitrovac je u nešto više od godinu dana postala baza proizvodnje mlijeka u Belju i omogućila dovoljne količine domaćeg mlijeka za rast proizvodnje ABC svježeg krem sira, najvažnijeg izvoznog proizvoda Belja.

Davor Bošnjaković, direktor Belja ovom prilikom je izjavio: “Belje je poljoprivredna i prehrambena kompanija koja za proizvodnju svojih proizvoda koristi vlastite domaće resurse proizvedene na našim oranicama, farmama i vinogradima. Veliko je zadovoljstvo pokazati naše najveće potencijale u proizvodnji mlijeka stranim stručnjacima za Holstein pasminu. Danas na Mitrovcu,  Belje zajedno sa Savezom udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom predstavlja hrvatsku poljoprivredu i njena dostignuća.“

Vezane vijesti

Arhiva vijesti