Berba grožđa u našim vinogradima

26. rujna 2023.

U Belju je u tijeku berba graševine, najzastupljenije sorte u vinogradu koji se prostire na 564 hektara južnih padina Banovog brda, u središtu Baranje.

Učinkovitost ovogodišnje berbe značajno će povećati novi kombajn za grožđe ERO grapeliner serije 5000. To je prvi kombajn za grožđe koji je nabavljen za vlastite potrebe i prilagođen za uzgojni oblik naših vinograda. Nabavljen je putem mjere 4.1.1. programa ruralnog razvoja pa je dio vrijednosti kombajna financiran iz sredstava Europske unije. Specifičnost kombajna je njegova velika učinkovitost u radu jer obere desetak redova vinograda prije pražnjenja spremnika i dvostruko je brži od ručne berbe. Iako kombajn radi na principu mlatilica koje tresu grožđe, njihov rad je prilagođen na optimalnu brzinu kako bi se sačuvala kvaliteta svakog grozda. Kombajn je opremljen s puno hidraulike koja omogućava njegovo podizanje iznad redova vinograda, ali i okretanje u mjestu. Zbog blizine vinarije sve grožđe ubrano s kombajnom stiže na preradu samo pola sata nakon berbe.

Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinogradarstva Vina Belje ističe da će ovo biti jedna od najizazovnijih berbi no beljski vinogradari su učinili sve što su mogli kako bi sačuvali grožđe: „Grožđe koje je do sada ubrano je dobre kvalitete, a berba ide planiranim tempom posebno zbog novog kombajna za berbu koji je u punom pogonu. Za ovako izazovnu berbu posebno nam je važna dobra suradnja i sinergija između vinograda i vinarije kako bismo izvukli maksimum iz grožđa i proizveli naša prepoznatljiva vina visoke kvalitete. Velike količine kiše su negativno utjecale na formiranje grozda što će u konačnici utjecati na ovogodišnje prinose, posebno crnog sortimenta. Zbog navedenih vremenskih uvjeta, glavni prioritet nam je bio sačuvati kvalitetu grožđa pa smo na vrijeme obavili sve potrebne mjere u zaštiti vinograda.“

Vezane vijesti

Arhiva vijesti