Dokazana kvaliteta za našu rajčicu

03. studenoga 2022.

Dvije  tvrtke iz Fortenova grupe – Belje plus i PIK Vinkovci su među prvim proizvođačima povrća koji su zadovoljili kriterije i za svoje proizvode dobili oznaku Dokazana kvaliteta Hrvatska Ministarstva poljoprivrede. Belje je oznaku dobilo za domaću rajčicu Belje, a PIK Vinkovci za domaći luk pod brendom Lipovac, a obje kompanije su dugogodišnji proizvođači ovih kultura kojima kontinuirano opskrbljuju domaće tržište.

Dokazana kvaliteta Hrvatska je novi nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojim Ministarstvo poljoprivrede domaćim proizvođačima omogućuje bolju prepoznatljivost i promidžbu domaćih visoko kvalitetnih proizvoda s posebnim karakteristikama. Domaća proizvodnja povrća, pak, iznimno je važan segment hrvatske poljoprivrede posebno zbog visoke kvalitete proizvoda, ali i činjenice da ju je važno dodatno proširiti i unaprijediti kako bi osigurala zadovoljavanje domaćih potreba.

U Belju se domaća rajčica proizvodi u stakleniku površine 4.5 hektara u kojem se godišnje proizvede oko 2.700 tona različitih vrsta rajčica koje odmah nakon branja idu u distribuciju. Staklenik je dio poljoprivrednog kompleksa Mitrovac koji čine i farma mliječnih krava s 2.000 grla i bioplinsko postrojenje od 2MW pa cijeli kompleks predstavlja uspješnu sinergiju napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća. Staklenik je specijaliziran za hidroponski uzgoj rajčice,  a sve poslove oko njege i berbe biljaka ručno obavlja pedesetak zaposlenih.

„Među prvim smo proizvođačima koji su dobili ovu oznaku zbog visoke kvalitete rajčica koje uzgajamo koristeći biološku zaštitu. Rajčice se u našem stakleniku beru u punoj zrelosti i isti dan kad su ubrane idu u distribuciju prema prodajnim centrima što znači da ih potrošači mogu kupiti već slijedećeg dana. To je velika prednost naše proizvodnje i zato su naše rajčice tako ukusne, od prve berbe početkom travnja do zadnje berbe krajem studenog“ – ističe Robert Marković, rukovoditelj staklenika posebne karakteristike beljskih rajčica.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti