Domaća rajčica Belje

Naš staklenik veličine osam nogometnih igrališta smješten je u Mitrovcu u srcu Baranje, najplodnije hrvatske regije. Staklenik je povezan s farmom muznih krava i bioplinskim postrojenjem i zajedno čine reprezentativni kompleks moderne poljoprivrede. Rajčice se uzgajaju bez korištenja kemikalija uz biološku zaštitu koju donose korisni kukci. Oprašivanje biljaka povjereno je bumbarima, a svaka rajčica hranu i vodu dobiva pomoću sustava kap po kap.

Proizvodnja se u stakleniku u odvija cijele godine, a sve se rajčice beru tek kad su zrele, pa na vaše stolove dolaze sočne i svježe, i to od početka travnja do kraja prosinca. Beljske rajčice aromatične su, mirisne i ukusne poput domaćih rajčica koje dozrijevaju u vrtovima tijekom ljeta.

Jeste li znali o rajčici?

  • Rajčica je u botanici voće, a u kulinarstvu povrće.
  • Potječe iz Južne i Srednje Amerike.
  • U Europu je došla 1498. za vrijeme Kolumbovih putovanja.
  • Izvorni naziv Pomi doro – zlatna jabuka.
  • Uzgaja se u svim zemljama, na svim geografskim širinama.

Nutritivne vrijednosti rajčice

  • Sadrži vitamine C, B, E i K
  • Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem i željezom
  • Potiče stvaranje karnitina za sagorijevanje masnoće
  • Smanjuje razinu kolesterola i triglicerida
  • Prerađivanjem ne gubi nutritivne vrijednosti