GOLDBERG – Zlatna selekcija novi je premijerni užitak Vinskih podruma Belje

27. veljače 2008.

Svečanom premijerom beljskih plemenitih vina pod nazivom „GOLDBERG – zlatna selekcija“, održanom u zagrebačkoj vinoteci „Bornstein“, 21.veljače 2008, pod stručnim vodstvom gospodina Franje Francema, direktora projekata u vinarstvu Agrokora te gospodina Marijana Kneževića, odgovornog enologa Podruma Belje, Vinski podrumi Belje predstavili su vrhunsku selekciju berbe iz 2006. godine pretočene u dva nova proizvoda: GOLDBERG Graševinu i GOLDBERG Chardonnay.

Grožđe dobiveno od vrhunske sorte vinove loze za GOLDBERG Zlatnu selekciju uzgojeno je na Banskoj kosi, rudini Goldberg južne ekspozicije, na nadmorskoj visini do 220 m te pedološkoj podlozi vinograda smeđe lesiviranog tla bogatog i prozračenog s dosta dubokim profilom lesa. Ovakvim izborom terena i ekspozicije dobiven je odlično izbalansiran odnos svježine koju daju graševina i chardonnay kao sorte te stanovite zrelosti i punoće dobivene posebnom njegom vinograda, grožđa i vina.

GOLDBERG Graševina vrhunsko je polusuho vino s ostatkom neprevrelog sladora od 10,6 g/l, berbe 2006. godine i sadržajem alkohola od 13,1 vol %. Vino je nastalo suptilnim odabirom grožđa redovne berbe i kasnih berbi, kako bi se dobio željeni stil i karakter. Upečatljiva osobnost, postignuta pažljivom njegom, očituje se u eleganciji i harmoniji senzacija. U ovom je vinu odlično izbalansiran odnos svježine, koju daje graševina kao sorta te zrelosti i punoće koju dobivamo kasnom berbom. Vino ima sjajno-blistavu bistrinu, uz elegantnu, žućkasto-zelenkastu boju. Miris je bogat, kompleksan, voćnog karaktera, s naglaskom na zreloj jabuci i prezreloj marelici. U mirisnu kompoziciju fino se uklopio med i egzotično voće. Sve ove senzacije odlično podržava suptilni miris plemenite plijesni i gljive. U okusu vino je elegantno, bogato, svježe, kremozno, odlične strukture tijela, vrlo harmonično i toplo. Završetak je vrlo dug. Ovo je pratilac bogatih i profinjenih jela, ali zapravo ovo vino treba uživati samo, posvećujući mu dovoljno vremena kako bi se mogla otkrivati sva slojevitost u otvaranju ovog vina.

GOLDBERG Chardonnay vrhunsko je polusuho vino s ostatkom neprevrelog sladora od 10,7 g/l, berbe 2006. godine i sadržajem alkohola od 13,4 vol %. Kombiniranjem različitih rokova berbe te visokim kriterijem odabira grozdova postignuta je elegancija i ljepota vina kao refleksija mogućnosti ovog položaja. Vino je žive, iskričave, zlatno-žute boje, kristalne bistrine. Bogat miris s lijepo izraženom voćnom aromom koja podsjeća na zrelu dunju, marelicu i zrelo kandirano voće. U pozadini se nazire jezgra oraha. Okus je svjež, elegantan, pun i harmoničan, vrlo fine strukture, a istovremeno snažan, potentan. Traje vrlo dugo. Ovo vino može pratiti raznovrsna jela s bogatim umacima, pečenja te bifteke.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti