Graševina Vina Belje – najnagrađivanija hrvatska graševina

20. srpnja 2016.

Vina Belje i ovoga ljeta imaju mnogo razloga za slavlje. Vina Belje, jedna je od najmodernijih vinarija u regiji, a ujedno je i dom jedne od najnagrađivanijih graševina, nositeljice zlatnih i srebrnih medalji s europskih i svjetskih natjecanja,  koja i ovoga ljeta potvrđuje poziciju tržišnog lidera u ponudi vina za svaki dan.

Jedinstvena u Hrvatskoj te dobro prepoznata u svijetu, graševina Vina Belje ponosno nosi epitet najnagrađivanije hrvatske graševine. Gotovo da nema vinskog natjecanja na kojem nije zaokupila pažnju stručnog žirija te bila nagrađena jednom od nagrada. Još od 2007. godine njenu posebnost i iznimnost nagrađivala je struka diljem svijeta: od Baranje (Gatorfest), Trnave (Bonavita Trnava), Kutjeva (Festival Graševine Kutjevo) i Splita (Gast Split) do Londona (International Wine Challenge i Decanter World Wine Awards), Pariza (Vinalies Internationales Pariz), Bruxellesa (Monde Selection), Budimpešte (VinAgora International Wine competition) i Neustadta an der Weinstraße u Njemačkoj (Mundus Vini). Graševina Vina Belje svoju nadasve uspješnu prezentaciju imala je i preko oceana, u Kanadi na natjecanju Selections Mondailes des vins Canada gdje je osvojila nagrade tri puta.

„Graševina je naša najznačajnija sorta, a njena vrhunska kvaliteta i jedinstven okus plod su predanog rada naših stručnjaka u vinogradima i podrumima koji s puno ljubavi i znanja zajednički stvaraju ovo svježe, puno vino koje oduševljava na prvi gutljaj. Pri pripremi veliku pozornost pridajemo poštivanju tradicije koju potom obogaćujemo modernom pripremom ovog nagrađivanog vina te smo vrlo ponosni što su naš trud i kvalitetu prepoznali i stručnjaci diljem svijeta.“ rekla je Suzana Zovko, glavni enolog Vina Belje.

Gotovo šezdeset natjecanja u proteklih devet godina okrunilo je ovu kraljicu kontinentalnih vina zlatom, srebrom ili ju uvrstilo među posebno preporučena vina. Kontinuirane nagrade na ranije navedenim svjetski poznatim natjecanjima dokaz su njene vrhunske kvalitete i posebnosti kojim se u Belju posebno ponose. Obišavši gotovo cijeli svijet te vraćajući se kući s pregršt nagrada, graševina vina Belje ponosno predstavlja Baranju i Hrvatsku kroz duboki i profinjen okus jedinstvene vinske sorte odnjegovane upravo u Hrvatskoj.

Svježeg mirisa i bogatog okusa, vrhunsku graševinu Vina Belje ohlađenu na 12°C, najbolje je sljubiti s jelima od plodova mora i toplim predjelima, sa šparogama, artičokama, tjesteninama s umacima od maslaca i sira, kuhanu ribu, a dobro će se složiti i s pečenom ribom, piletinom pa i teletinom kao glavnim jelom.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti