Hrvatska voćarska zajednica u posjetu PC Voćarstvu Belja

14. lipnja 2013.

Predstavnici Hrvatske voćarske zajednice posjetili su danas PC Voćarstvo Belja u čijem sklopu posluju voćnjak Obreška te hladnjača u Dugom Selu. Cilj posjeta je upoznavanje s potencijalima voćarske proizvodnje u Belju, a posebno s potencijalima u proizvodnji, skladištenju i distribuciji jabuke.

Tijekom obilaska voćnjaka Obreška, najvećeg plantažnog nasada u RH, prezentirane su nove tehnologije uzgoja jabuka, sustavi navodnjavanja, sorte jabuka koje su konkurentne na europskom tržištu te specifičnosti proizvodne godine 2013. Voćnjak Obreška nalazi se u blizini Ivanić Grada, te se prostire na površini od 278 ha. U proizvodnji imamo nasade starosti od 1-26 godine te možemo na jednom mjestu prezentirati stare tehnologije proizvodnje i nove trendove.

16123-IMG_0317

Nakon obilaska voćnjaka organizirana je posjeta i hladnjači Belja u Dugom selu, najsuvremenijem pogonu za dugotrajno čuvanje, sortiranje i pakiranje jabuke u ovom dijelu Europe. Hladnjača Dugo Selo ima kapacitete za dugotrajno čuvanje jabuke od 11.500 tona u jednom turnusu, ULO tehnologiju čuvanja jabuke, kalibrator i pakirnicu godišnjeg kapaciteta 25.000 tona.

16129-IMG_0335

Hladnjača u Dugom Selu je od 2007.-2010. potpuno obnovljena i nadograđena te je u tom periodu i instalirana navedena oprema. Osim jabuka, Hladnjača Dugo Selo, je i distributivno skladište za banane i ostalo voće sezonskog karaktera.

Arhiva vijesti