Ledena berba u Podrumima Belje

30. prosinca 2008.

Podrumi Belje najveći su i najpoznatiji proizvođač vina u vinogorju Baranja. Beljski vinogradi protežu se na 729ha duž južnih obronaka Banovog brda, najveće uzvisine u Baranji. Na izabranim položajima vinograda ove godine ostavljeni su chardonnay i graševina za ledenu berbu. S obzirom na izuzetno hladno vrijeme i niske temperature u ponedjeljak 29.12.2008 su se stekli uvjeti za početak ledene berbe chardonnaya i graševine na ukupno 6 hektara vinogradarskih površina.

Grožđe se bere na -9ºC i prerađuje se u smrznutom stanju, a očekuje se da će šećer u moštu biti veći od 130 Oechsla. Ledena berba 2008. tako će biti vrhunac izuzetne vinogradarske i vinarske godine u Podrumima Belje.

Ovogodišnja redovna berba i izborne berbe bijelih sorata, od kojih su najzastupljenije graševina i chardonnay, već su dale vrhunska vina koja su osvojila brojne nagrade i priznanja. Novost u asortimanu Podruma Belje su dva crna vina – merlot i cabernet sauvignon koji su se u svom prvom izlasku na tržište pojavili kao vrhunska vina.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti