Majstori kroz čije su ruke prošli milijuni komada Baranjskog kulena, slanine i kobasice

15. listopada 2020.

Dok su oni zvijezde svakog stola – oni koji ih rade, majstori mesari – glavne su zvijezde proizvodnog procesa iz kojeg u naše domove stižu najbolje suhomesnate domaće delicije – Baranjski kulen, Baranjska kobasica, domaća dimljena slanina i kulenova seka.

U beljskom pogonu Baranjka u Belom Manastiru puno je ručnog rada, jako puno iskustva i beskrajno puno znanja. Recimo, Ivica Zdjelar je jedan od majstora kulenara s najdužim stažem u Belju, koji taj svoj posao radi od kad je završio mesarski zanat – već punih 39 godina.

Belje_Ivica Zdjelar

„Kako bi na tržište mogao izaći kao Baranjski kulen, svaki se kulen ručno puni u prirodni ovitak (svinjsku katicu), dimi na drvetu bukve i pažljivo vodi kroz proces zrenja. To je pravi baranjski domaći proizvod i ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla pa moramo sve raditi prema strogoj proceduri kako se radilo nekad“ – kaže Ivica. Na pitanje koliko je kulena do sada proizveo smije se i odgovara da se to ne može izbrojiti…“sigurno nekoliko milijuna“. Obiteljski čovjek koji živi svega nekoliko stotina metara od svog radnog mjesta, posebno je ponosan na premium delicije od Crne slavonske svinje. „To meso od crne svinje je vrhunske kvalitete, pogledajte ove table slanine, sad su već krasne, a kad budu zrele, topit će se u ustima“ ponosno ističe dok nam pokazuje slanine koje je taj dan ručno nasolio.

Ivičin radni kolega, Siniša Kremer, također je mesar i pravi majstor za dimljenje slanine na tradicionalni način, u otvorenoj pušnici, na čemu radi zadnjih 15 godina.
„Ova naša klasična pušnica vam je isto kao da slaninu dimite kod kuće, u svojoj pušnici. Naša pušnica je samo veća od onih u seoskim gospodarstvima – visoka je oko 6 metara i u nju stane 6-7 tona slanine. Stavite tvrdo drvo (bukvu) i dimite dva dana. Poslije svakog dimljenja preokrenemo slaninu kako bi se ravnomjerno dimila sa svih strana i tek nakon toga je spremna za pakiranje“ – kaže Siniša. Ovaj strastveni ribolovac na Dunavu i kanalima odmara dušu, a za najveću ulovljenu ribu kaže da je „kao tabla slanine“.

Belje_Siniša Kremer

Tamo gdje je Sinišin posao završio, počinje Milenin. Zajedno s kolegicama, ona priprema gotove proizvode za izlazak na tržište. Na novoj liniji dnevno zapakiraju više od dvije tone kulena, kobasice i slanine. Milena Eljuga, u Belju radi 20 godina, a u Belju je zaposlen i njezin suprug.

„I suprug i ja radimo u Belju jako dugo godina. Privatno, uz naše dvije djevojke, imamo i malog unuka Zvonimira i s njim provodimo najviše vremena. Uživam u kuglanju i boćanju pa smo si u dvorištu kuće napravili teren za boćanje“ – otkrila je Milena.

Belje_Milena Eljuga

Vezane vijesti

Arhiva vijesti