Nove investicije u stočarsku proizvodnju u Baranji

28. srpnja 2012.

Belje predstavilo dvije novoizgrađene farme i jednu farmu u izgradnji

Sa svojih 315 godina tradicije, Belje je, danas, najveća poljoprivredna kompanija u Hrvatskoj koja posluje u sastavu Agrokor koncerna. Značajna ulaganja koja su pokrenula proizvodnju u Belju, u zadnjih sedam godina, nastavljaju se i tijekom ove godine i to u stočarskom segmentu proizvodnje.

S obzirom na rastuće potrebe svinjogojske proizvodnje, Belje je danas predstavilo novoizgrađenu farmu za proizvodnju prasadi za tov koja je smještena na lokaciji Haljevo, u Baranji. U izgradnju farme je uloženo 60 milijuna kuna, a ukupni kapacitet je 1400 krmača. Sukladno dosadašnjoj uspješnoj poslovnoj praksi i farma Haljevo je izgrađena prema svjetskim standardima, uz korištenje najbolje opreme za svinjogojstvo, s ciljem ostvarivanja uspješne i konkurentne proizvodnje. S obzirom na stroge biosigurnosne mjere, u svim fazama proizvodnog ciklusa, objekti na farmi su povezani u jedinstvenu cjelinu putem zatvorenih koridora.

Veliki pomaci u proizvodnji mlijeka, koji su u Belju započeli otvaranjem potpuno robotizirane farme Topolik, 2008. godine, nastavljaju se investicijom u farmu mliječnih krava u Mitrovcu. Tijekom današnjeg predstavljanja projekta rekonstrukcije farme Mitrovac, Goran Pajnić, predsjednik Uprave Belja, istaknuo je da će farma Mitrovac s kapacitetom od 1800 muznih krava biti najveća farma tog tipa u Belju. Prvoizvodni ciklus na farmi će biti pokrenut već na jesen, nakon završetka prve faze radova.

Posebnost današnje prezentacije je otvorenje farme za uzgoj teladi u Karancu, koja je prva beljska farma takvog tipa. Farma Karanac ima godišnji kapacitet od 5200 komada teladi koje se drže u objektima za 200 odnosno 340 teladi u odvojenim boksovima uz maksimalnu brigu o dobrobiti životinja. Proizvodni proces na farmi se odvija prema principu kompletnog punjenja i kompletnog pražnjenja što predstavlja najbolje higijensko i tehnološko rješenje u proizvodnji teladi.

Na farmi Karanac je zaposleno 18 djelatnika, a ukupna vrijednost investicije je 29 milijuna kuna.

Na svim novim farmama Belja hranidba se odvija po principu kontrolirane slijedivosti, koja započinje na vlastitim oranicama i nastavlja se u Tvornici stočne hrane koja priprema i prilagođava hranu za svaku farmu. Uz slijedivost proizvodnje, najsuvremeniju tehnologiju i domaće stručnjake koji se kontinuirano educiraju i prate svjetske trendove u stočarstvu stvoreni su najvažniji preduvjeti za stvaranja vrhunskog i konkurentnog poljoprivrednog proizvoda Belja.

Cjelokupne investicije, u tri nove beljske farme, veće su od 150 milijuna kuna, čime su ukupna ulaganja Agrokora u Belje dosegnula 2,3 milijarde kuna. Upravo zbog kontinuiranih ulaganja Belje je postalo najznačajnija poljoprivredna i prehrambena kompanija cijele regije s 2031 zaposlenikom i godišnjim prihodom od 1,75 milijardi kuna. Investicijski ciklus u stočarsku proizvodnju Belja važan je i za daljnji razvoj kooperantskih odnosa s našim partnerima. Kooperanti Belja godišnje proizvedu 100.000 komada tovljenika, 10.000 komada teladi i 4.500 komada junadi uz korištenje suvremenih tehnologija i stalnu edukaciju i podršku Belja.

Arhiva vijesti