Novi vjetar u leđa svinjogojskoj proizvodnji

17. studenoga 2008.

Krešimir Matijević iz Bogdanovaca zajedno s obitelji od danas je jedan od ponosnih proizvođača domaćeg hrvatskog svinjskog mesa s potpuno kontroliranim procesom proizvodnje. Na farmu Matijević će kroz nekoliko dana stići prvi turnus prasaca, stočne hrane i stručna podrška koju mu kao partner osigurava Belje odnosno Agrokor.

Farma Matijević prva je svinjogojska kooperantska farma Agrokora i Belja u Vukovarskoj-srijemskoj županiji koja je realizirana kroz operativni program razvitka svinjogojske proizvodnje Ministarstva poljoprivede, ribarstva i ruralnog razvoja uz potporu Hrvatske banke za obnovu i razvoj i garanciju tvrtke Belje koja osiguravajući tržište garantira povrat uloženog. Ovakav oblik financiranja jedan je od najboljih za restrukturiranje poljoprivrede jer ima multiplikacijske efekte kroz osiguravanje zapošljavanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, povećavanje domaće proizvodnje i smanjenje uvoza, a suradnja s velikim tvrtkama garantira dugoročnu stabilnost posla, a time i povrat uloženog.

Farma Matijević potpuno je automatizirana farma s najsuvremenijom svjetskom opremom za svinjogojsku proizvodnju kakva se koristi i na farmama Belja. Prostire se na površini od 1240 m2 s ukupnim kapacitetom tovilišta od 1428 tovljenika u turnusu. U godini se planira proizvodnja od 3 turnusa što čini godišnju proizvodnju od 4.200 tovljenika.

Tovilište se sastoji od 6 soba od kojih je svaka podijeljena na 14 boksova. Prasad dolazi uvijek s jedne uzgojne farme Belja radi održanja istog zdravstvenog statusa na farmi. Hranjenje, pojenje i održavanje temperature na farmi se odvija automatski. Životinje obitavaju na rešetkastom podu tako da u toku proizvodnje nema potrebe za čišćenjem odjeljaka u kojem se nalaze svinje, a sva proizvedena gnojovka se pohranjuje u spremnik gnojovke i potom aplicira na oranice.

Kako je istaknuo g. Krešimir Matijević prilikom otvorenja: „Mislim da je naša farma primjer razvoja malog i srednjeg poduzetništva u našem kraju i rješenje egzistencije za moju obitelj. Iako su vremena izuzetno teška očekujem povrat investicije u roku šest godina, a za nekoliko dana krenut ćemo i u projekt izgradnje još jednog tovilišta na našoj farmi i proširenje proizvodnje.“

Arhiva vijesti