Otvoren „U SKLADU S PRIRODOM“ – centar održive poljoprivredne proizvodnje Belja u Kopačkom ritu

21. rujna 2007.

Centar održive poljoprivredne proizvodnje Belja „U SKLADU S PRIRODOM“ izvrsna simbioza gospodarske aktivnosti i zaštite okoliša na prostoru Kopačkog rita.

Danas je na prostoru Parka prirode Kopački rit najveća baranjska tvrtka Belje otvorila centar održive poljoprivredne proizvodnje „U SKLADU S PRIRODOM“. Ovaj projekt nastavak je dobre suradnje JUPP Kopački rit i Belja koja još jednom pokazuje da je moguća izvrsna simbioza gospodarske aktivnosti i zaštite okoliša.

Tako su na ritskom pašnjaku, uz posebnu brigu o materijalima i načinu izrade, podignuti drveni most preko kanala, sjenica pokrivena trskom, korali te stolovi i klupe za predah i uživanje u pogledu na više od pet stotina goveda koja slobodno pasu.

Glavninu stada čine goveda pasmine Hereford koja imaju izvanredan materinski instinkt i dobro podnose život na otvorenom tijekom cijele godine. Posebnost projekta „U SKLADU S PRIRODOM“ je briga o stadu od 8 Slavonsko-srijemskih podolaca koji su autohtona vrsta pa su ovo jedni od rijetkih primjeraka u Hrvatskoj.

Kako je istaknula ravnateljica Parka prirode Kopački rit gđa Biserka Vištica:“ U SKLADU S PRIRODOM je ekološko-turističko-edukativni centar i kao takav će zauzimati posebno mjesto u turističkoj ponudi Kopačkog rita. „

Izvršni direktor stočarske proizvodnje Agrokora i voditelj projekta g. Krešimir Kuterovac naglasio je: „Našoj tvrtci kao lideru u poljoprivrednoj proizvodnji održiva proizvodnja je svakodnevni zadatak. U njoj se posebno vodi računa o zaštiti okoliša i očuvanju biološke ravnoteže, usklađenom odnosu biljne proizvodnje i stočarstva, očuvanju prirodnih resursa i biološke raznolikosti. Na ovom primjeru želimo pokazati da i u uvjetima pojačane brige za okolinu možemo koristiti poljoprivredne resurse i od njih stvarati nove vrijednosti“.

Centar održive poljoprivredne proizvodnje „U SKLADU S PRIRODOM“ otvoren je za javnost stoga pozivamo sve građane i posjetitelje Kopačkog rita da na putu od Sakadaša prema Tikvešu zastanu pored kanala Eblin gdje osim predaha u prirodi imaju prilike vidjeti i gotovo izumrlu pasminu Slavonsko-srijemskog podolca.

Arhiva vijesti