Otvorena nova kooperantska farma Belja

16. studenoga 2011.

Važnost razvoja kooperacije u svinjogojskoj proizvodnji Belja potvrđuje i današnje otvorenje osme po redu, potpuno nove, standardizirane svinjogojske farme obitelji Lajko. U farmu koja je smještena u Tompojevcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji obitelj Lajko je uložila 6 milijuna kuna, a projekt je realiziran kroz operativni program razvitka svinjogojske proizvodnje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te uz potporu Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Kroz kooperantski odnos s Beljem za farmu je osigurana tovna prasad, kvalitetna stočna hrana, edukacija vlasnika, stručna podrška i naravno, tržište.

Prema utvrđenoj dobroj praksi i ova farma je sagrađena i opremljena jednako kao i sve beljske svinjogojske farme kako bi se osigurala uspješna proizvodnja.
Farma se prostire na površini od 1240 m2 i s ukupnim kapacitetom tovilišta od 1.400 tovljenika u turnusu, što čini godišnju proizvodnju od 4.200 tovljenika. Tovilište se sastoji od 4 sobe, od kojih dvije veće sobe imaju po 24 boksa, te dvije manje sobe s 12 boksova. Prasad za uzgoj na farmu Lajko dolazi uvijek s jedne uzgojne farme Belja radi održavanja visokog zdravstvenog statusa na farmi. Hranjenje, pojenje i održavanje temperature na farmi se odvija automatski. U skladu s ekološkim standardima sva proizvedena gnojovka se pohranjuje u posebni spremnik, a na farmi se tijekom projektiranja posebno vodila briga o dobrobiti životinja i biosigurnosnim mjerama.

Prilikom otvorenja gospodin Goran Pajnić, predsjednik Uprave Belja je istaknuo: „Belje je danas regionalni lider u poljoprivrednoj proizvodnji. Kontinuiranim ulaganjima od 2005. godine značajno smo unaprijedili sve segmente poljoprivredne proizvodnje, od obrađivanja zemlje, do izgradnje novih farmi i vlastite tvornice stočne hrane. Suvremena tehnologija i znanja koja imamo u Belju dostupna su svim našim kooperantima, koji su važan dio sljedivosti proizvodnje domaćeg svinjskog mesa „od polja do stola“.“

Gospodin Ivan Lajko, vlasnik farme, pouzdaje se u pozitivna iskustva dosadašnjih beljskih kooperanata i naglašava: „Cilj nam je postizanje konkurentne proizvodnje tovljenika na našoj farmi, a nadam se da će i jedno od moje četvero djece naći interes u nastavljanju obiteljskog posla.“

Arhiva vijesti