Otvorena nova svinjogojska farma Belja u Kozarcu

25. rujna 2008.

Proces suvremene proizvodnje svinja koji je započeo u Belju otvaranjem nukleus farme Brod Pustara i farme za proizvodnju prasadi u Malom Kneževu, nastavljen je danas otvaranjem farme tovljenika Kozarac. Farma Kozarac prva je novoizgrađena farma za uzgoj tovljenika u Belju, dok je nekoliko beljskih svinjogojskih farmi u različitim fazama izgradnje.

Kapacitet farme Kozarac je 12.000 tovljenika u jednom proizvodnom ciklusu tj. godišnje će isporučiti 34 000 tovljenika. Tijekom pokusnog rada na farmi su postignuti vrhunski rezultati (prosječno trajanje tova 85 dana, konverzija hrane 2,6 kg, dnevni prirast 900 g, mesna jedinica 60, uginuća ispod 1%). Prateći najsuvremenija dostignuća u svinjogojskog proizvodnji farma Kozarac je opremljena najmodernijom tehnologijom za proizvodnju, a posebna je pozornost posvećena ekološkim standardima što dokazuju i tri zatvorena spremnika gnojovke ukupnog kapaciteta 13.509m3 .

Investicija u građevine, infrastrukturu, najsuvremeniju opremu vrijedna je 50 milijuna kuna, a farma je potpuno prilagođena suvremenim ekološkim zahtjevima i propisima ISO i Global GAP standarda.

Prilikom otvorenja g. Krunoslav Kovačić, izvršni direktor za stočarstvo u Belju, istaknuo je : „Bio-sigurnosne mjere i zdravstveni status životinja na farmi Kozarac na najvišoj su mogućoj razini što omogućava vrhunske svjetske rezultate u procesu tova te doprinosi kvalitetnom nadzoru očuvanja okoliša .“

Arhiva vijesti