Otvorena šesta kooperantska farma Belja

02. studenoga 2010.

Farma Đuranec svojom opremljenošću zadovoljava najviše svjetske standarde, a projekt izgradnje farme na vlastitoj površini obitelj Đuranec je započela edukacijom i stručnom podrškom Belja odnosno Agrokora.

Vrijednost investicije u farmu Đuranec iznosila je 5,5 milijuna kuna, a projekt je realiziran kroz operativni program razvitka svinjogojske proizvodnje Ministarstva poljoprivede, ribarstva i ruralnog razvoja te uz potporu Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Belja koje osigurava tovnu prasad, kvalitetnu stočnu hranu i tržište.

Farma se prostire na površini od 1240 m2 s ukupnim kapacitetom tovilišta od 1.400 tovljenika u turnusu. U godini se planira proizvodnja od 3 turnusa što čini godišnju proizvodnju od 4.200 tovljenika. Tovilište se sastoji od 4 sobe, od kojih dvije veće sobe imaju po 24 boksa, te dvije manje sobe s 12 boksova. Prasad za uzgoj na farmu Đuranec dolazi uvijek s jedne uzgojne farme Belja radi održavanja visokog zdravstvenog statusa na farmi. Hranjenje, pojenje i održavanje temperature na farmi se odvija automatski. U skladu s ekološkim standardima sva proizvedena gnojovka se pohranjuje u posebni spremnik, a na farmi se tijekom projektiranja posebno vodila briga o dobrobiti životinja i biosigurnosnim mjerama.

Kako je istaknuo prilikom otvorenja gospodin Goran Pajnić, predsjednik Uprave Belja: „Ovo je šesta kooperantska svinjogojska farma Belja koju smo otvorili dosada, a u planu su izgradnje i otvorenja novih farmi. Belje će kao najveći hrvatski proizvođač svinjskog mesa, na vlastitim i kooperantskim farmama, već slijedeće godine dostići ukupnu proizvodnju od 400.000 komada svinja.“

Gospodin Ivica Đuranec, vlasnik farme, dugogodišnji je uzgajivač svinja koji je odlučio modernizirati proizvodnju i povećati kapacitete. „Kroz kooperantski odnos s Beljem otvorio sam novu farmu na kojoj radim ono što najbolje znam, a u tome mi pomaže i obitelj“

Arhiva vijesti