Počela berba u stakleniku Belja

15. travnja 2015.

Stižu sočne domaće rajčice iz Baranje. Za ovu godinu odabrane su aromatičnije, mirisnije i ukusnije sorte rajčice koje će se brati isključivo zrele, pa će hrvatski potrošači moći uživati u sočnoj rajčici kakva se uzgaja u domaćim vrtovima.

Mitrovac, 15. travnja 2015. – U stakleniku Belja u poslovnom kompleksu Mitrovac u Baranji u tijeku je prva ovogodišnja berba rajčica, koja se obavlja isključivo ručno. Riječ je o prvoj berbi novih sorti rajčica – diamantini, capricia i foundation, čiji je uzgoj započeo ove godine. Nove sorte su izabrane zato što imaju bolje karakteristike, aromatičnije su, mirisnije i ukusnije, poput domaćih rajčica koje dozrijevaju u vrtovima tijekom ljeta. „Rajčice se beru isključivo zrele, pa će na stolove naših potrošača dolaziti sočne i svježe, kao da su upravo ubrane u vrtu. Beremo ih četiri dana u tjednu i svaki tjedan planiramo ubrati oko 80 tona rajčice“, pojasnio je Robert Marković, rukovoditelj PJ Staklenik Mitrovac. Hidroponski uzgoj rajčice podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku na svih 4,5 hektara površine. Iako je riječ o visoko sofisticiranom procesu proizvodnje, educiranost svih 50 zaposlenika, iskustvo i briga o svakoj biljci iznimno su važni za visoke proizvodne rezultate. „Prošle godine proizveli smo 20 posto rajčica više od plana, a ove godine očekujemo dodatno povećanje.

Naš staklenik u Mitrovcu pravi je primjer održive poljoprivredne proizvodnje i visoke produktivnosti. Svaka biljka prosječno daje 19 kilograma rajčice, a proizvodnja po četvornom metru je 62 kilograma, što je izvrstan rezultat i u svjetskim razmjerima“, istaknula je Ljiljana Malić, članica Uprave Belja. Proizvodnja se u stakleniku u Mitrovcu odvija cijele godine, tako da se na početku obavlja pozicioniranje biljaka, potom njega i priprema za eksploataciju. Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a već od travnja pa sve do prosinca na tjednoj bazi obavlja se berba. Na kraju proizvodne godine, staklenici se čiste i pripremaju za novu proizvodnu godinu. U procesu uzgoja rajčica za zagrijavanje staklenika koristi se dio toplinske energije koju proizvodi bioplinska elektrana. Poslovni kompleks Mitrovac tako je primjer uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća u kojem je ukupno zaposleno sto djelatnika.

Arhiva vijesti