Podrumi Belje sade nove nasade vinograda na Banovom brdu u Baranji

01. travnja 2011.

Podrumi Belje najveći su hrvatski proizvođač grožđa s 583 hektara vlastitih vinograda koji su smješteni na području vinogorja Baranja, unutar vinogradarske regije Podunavlje. Lesno tlo uz Dunav po svom sastavu zemljišta pruža savršene uvjete za uzgoj grožđa, i to ne samo bijelih sorti, koje su do prije četiri godine dominirale u asortimanu Podruma Belje. Od 2007. godine Podrumi Belje sa svojim crnim vinima, merlotom i cabernet sauvignonom zauzeli su značajnu poziciju među proizvođačima crnih vina u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Potvrda iznimne kvalitete stigla je prošle godine kada je beljski merlot na Decanteru (najvećem svjetskom ocjenjivanju vina) osvojio zlatnu medalju i regionalni trofej čime je uvršten među 100 najboljih vina svijeta.

Priča o kvaliteti beljskih vina kreće upravo od nasada koji se protežu duž južnih padina Banovog brda. S prvim toplim danima proljeća u Belju je krenula sadnja novih nasada graševine na ukupno 36 hektara. Beljska graševina je iznimno cijenjena u međunarodnim okvirima jer joj je najznačajniji svjetski ocjenjivač vina, g. Robert Parker, prilikom kušanja dodijelio iznimnih 90 bodova.

G. Baldo Matić, direktor profitnog centra Vinski podrumi Belje: „Sadnja novih nasada odvija se na lokaciji Rosenberg. Zemljišni i mikroklimatski uvjeti jamac su da je ovo jedna on najboljih lokacija za uzgoj graševine u kontinentalnoj Hrvatskoj. S obzirom da imamo suvremenu opremu – vinogradarske traktore i stroj za sadnju vinove loze s laserskim uređajima kojima se definiraju dužine redova i pravci, za 15.000 komada cijepova će nam trebati 10-tak dana.“

Vezane vijesti

Arhiva vijesti