Poljoprivrednici na edukaciji o zaštiti od minske opasnosti

02. veljače 2012.

U Belju održana edukacija u svrhu osobne zaštite od minske opasnosti za poljoprivrednike – kooperante Belja, Vupika i PIKa Vinkovci

Danas je u Belju održana edukacija za kooperante Agrokorovih kompanija koju je Agrokor organizirao u suradnji sa Zakladom Hrvatska bez mina. Edukaciji je prisustvovao i Predsjednik Republike g. Ivo Josipović koji je svojim dolaskom i obraćanjem nazočnim poljoprivrednicima dao podršku projektu.

Kako je istaknula gđa Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslovne grupe i marketing, cilj ove edukacije je informirati i obučiti kooperante Agrokora, Belja, PIKa Vinkovci i Vupika koji žive na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u blizini minski sumnjivih površina kako se ponašati u svakodnevnom životu te opasnost od mina svesti na minimalnu razinu pri obavljanju poljoprivrednih poslova. Ova edukacija je dio obrazovnih programa Agro Akademije, novog obrazovnog centra Agrokora koji je predstavljen u Belju prošli tjedan.

Prema riječima upraviteljice zaklade Hrvatska bez mina, gđe Đurđe Adlešič, zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske od 1999. godine radi na brojnim projektima smanjenja rizika opasnosti od mina te im je jedan od glavnih ciljeva omogućiti siguran život, u kojem miniranost nekog područja neće predstavljati prepreku za razvoj zajednice. Zahvaljujući brojnim donatorima i partnerima zaklade, među kojima je i Agrokor, glavne aktivnosti naše zaklade odnose se na razminiranje, izvid, redukciju i obilježavanje minski sumnjivih površina, zatim edukaciju i informiranje, uništavanje uskladištenih mina, pomoć pri rehabilitaciji žrtava te se borimo za zabranu korištenja pješačkih mina u svijetu.

O važnosti edukacije i samom programu osobne zaštite od minske opasnosti poljoprivrednicima su govorili i Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje te Vijorka Roseg, iz Hrvatskog Crvenog križa. Nakon edukacijskog dijela svim nazočnima je prezentirana oprema za razminiranje i pokazna vježba sa psima tragačima.

Arhiva vijesti