Poslovni kompleks Mitrovac

27. veljače 2015.

Uspješna poljoprivredna proizvodnja i razvoj obnovljivih izvora energije

Početkom ove godine završen je jedan od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u domaću poljoprivredu, vrijedan 220 milijuna kuna. Riječ je o poslovnom kompleksu Belja na lokaciji Mitrovac, u Baranji, koji je danas posjetio Ministar gospodarstva g. Ivan Vrdoljak. Kompleks Mitrovac primjer je uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća jer se sastoji se od farme mliječnih krava kapaciteta 2.000 krava, bioplinske elektrane Agrokor energije od dva megavata i staklenika za proizvodnju grapolo rajčice površine 4,5 hektara Farma Mitrovac najveća je farma muznih krava u Hrvatskoj kapaciteta 2.000 krava. Godišnja proizvodnja mlijeka na farmi prelazi 15 milijuna litara mlijeka, s godišnjim proizvodnjom po kravi od gotovo 9.500L mlijeka. Farma se sastoji od 7 novih modernih objekata koji se ističu svojom prozračnošću, ventiliranjem prostora, visokim stropovima, slobodnim kretanjem životinja i maksimalnom brigom o njihovoj dobrobiti. Mužnja se odvija na vrhunskom rotolaktor izmuzištu sa 60 muznih mjesta.

Mitrovac je jedna od šest farmi mliječnih krava u Belju na kojima će se ove godine proizvesti ukupno 32 milijuna litara mlijeka. Na farmi se nalazi i solarna elektrana. Na farmu se nastavlja bioplinska elektrana Mitrovac snage 2 MW koja predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije i doprinosi stabilnosti nacionalnog elektro-energetskog sustava. Bioplinska elektrana pretvara polutante i razne vrste energetskih biljaka u toplinsku energiju, doprinosi smanjenju stakleničkih plinova i povećava plodnost obradivog tla. Prilikom posjete Mitrovcu, Herman Seidl, direktor Agrokor energije naglasio je energetsku komponentu projekta: Bioplinska elektrana na Mitrovcu kojom upravlja Agrokor energija predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije i doprinosi realizaciji zajedničke EU-energetske politike izražene kao 3 x 20 %. Na kraju povezane proizvodnje u Mitrovcu nalazi se staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice koji koristi toplinsku energiju proizvedenu u bioplinskom postrojenju. S površinom od 4,5 hektara, to je prvi i najveći staklenik u Baranji, te jedan od najvećih u Hrvatskoj u kojem je prošle godine proizvedeno 2.800 t rajčice, 20% više od planirane realizacije za prvu godinu proizvodnje.

Dalibor Poznić, predsjednik uprave Belja, istaknuo je zaokruženost projekta: Poslovni kompleks Mitrovac koji čine farma mliječnih krava sa solarnom elektranom, bioplinska elektrana i staklenik pravi je primjer održive poljoprivrede. Upravo kroz ovaj projekt prezentiramo uspješno sinergijsko djelovanje jer farma osigurava dio sirovina potrebnih za proizvodnju bioplina, bioplinska elektrana proizvodi električnu i toplinsku energiju, a staklenik koristi toplinsku energiju za cjelogodišnju proizvodnju rajčice. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon obilaska je istaknuo: Svim energetskim projektima koje provodimo, Hrvatsku želimo učvrstili na poziciji energetskog čvorišta ovog dijela Europe, osigurati stabilnu opskrbu i najjeftinije moguće energente za građane i industriju te osigurati najviši stupanj zaštite okoliša. Hrvatska se opredijelila za iskorištavanje obnovljivih izvora energije u skladu s načelima održivog razvoja i poput ovoga poslovnog sustava, s najvećim utjecajem na gospodarstvo. Želimo postići i blisku vezu između razvoja obnovljivih i konvencionalnih izvora energije, jer upravo je ta sinergija izuzetno važna zbog diverzifikacije rizika proizvodnje energije i stabilnosti energetskih sustava. Na kraju želim naglasiti da je ovo odličan primjer zaokruženja cijelog poslovnog procesa i putokaz kako će u bliskoj budućnosti morati izgledati poslovni kompleksi koji žele biti uspješni.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti