Potpisivanje ugovora o provođenju pilot projekta Baranja

24. listopada 2007.

U Belju je jučer, 23.listopada 2007, potpisan ugovor između Županije Osječko-baranjske i Belje Agro-veta o provođenju pilot projekta Baranja koji je vezan uz zbrinjavanje animalnog otpada na području Baranje.

Ovaj projekt obuhvaća 9 jedinica lokalne samouprave na prostoru Baranje i to grad Beli Manastir, te općine Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac.
Na području Osječko-baranjske županije tvrtka Belje Agro-vet d.o.o. ovlaštena je pravna osoba za skupljanje nusproizvoda životinjskog podrijetla i obavlja djelatnost zbrinjavanja animalnog otpada i jedina ispunjava uvjete iz Pravilnika o načinu postupanja s nusproizvodima životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi.

U pilot projektu Baranja sufinancirat će se zbrinjavanje uginulih životinja na poljoprivrednim gospodarstvima koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava na području Baranje.
Pilot projekt trajat će 90 dana, a nakon završetka pilot projekta, na temelju rezultata i suradnje sa svim relevantnim čimbenicima (Županijskim veterinarskim inspektorima, ovlaštenim veterinarskim stanicama i udrugama stočara) razmotrit će se mogućnost provođenja ovog projekta u 2008. godini.

Plan prikupljanja animalnog otpada obuhvaća dnevno prikupljanje po pozivu. Ovakvim načinom, osigurava se maksimalno učinkovita dinamika prikupljanja uginulih životinja.

Ovaj projekt omogućit će evidentiranje svih uginuća, a neškodljivo uklanjanje animalnog otpada smanjit će stvaranje divljih deponija.

Arhiva vijesti