Prvim Zlatnim danom graševine Belje odalo priznanje najvažnijoj vinskoj sorti Hrvatske

15. listopada 2013.

Hrvatsko Podunavlje idealna je lokacija za uzgoj i proizvodnju graševine

Kneževi vinogradi, 12.10.2013. – U Starom podrumu Vina Belje u Kneževim Vinogradima jučer navečer, u društvu brojnih uzvanika i ljubitelja graševine, održan je prvi „Zlatni dan graševine“, događaj posebno posvećen najvažnijoj vinskoj sorti u Hrvatskoj i onoj po čijoj kvaliteti je sve više prepoznata Baranja i jedna od najvećih ali i najsuvremenijih vinarija u Hrvatskoj – vinarija Vina Belje.

Svojom nazočnošću i prigodnim riječima ovaj zanimljiv događaj uveličali su svjetski priznati vinski znalci, Steven Spurrier, jedan od najvećih i najpoznatijih vinskih autora i kritičara u svijetu, Tony Hodges, zaljubljenik u Hrvatsku i kreator projekta Vina Croatia Vina Mosaica, najvažnijeg projekta za brandiranje vinske Hrvatske te kreator branda Vina Belje princ hrvatskoga Podunavlja.

Steven Spurrier ovom je prigodom istakao svoje dojmove o graševini: „ Podunavlje i Vina Belje su bencmark za graševine u svijetu. Vjerojatno znate da Chardonnay najbolje uspijeva u Chablisu i da je Chablise onaj po kojem se uspoređuju svi ostali Chardonnay-i u svijetu. Danas je jasno gdje je domovina Graševine – ovdje u Belju, u hrvatskom Podunavlju“.

93658-Grasevina Gold Day_102014

Posebnost večeri, uz degustacije biranih beljskih graševina te izvrsno sljubljivanje s baranjskim specijalitetima u predivnom ambijentu rustikalnog Starog podruma Vina Belje, svakako je bilo predstavljanje Vinskog dvora Princa hrvatskoga Podunavlja, kluba ljubitelja Vina Belje. Vinski dvor Princa hrvatskoga Podunavlja okupljat će istinske ljubitelje vina i aktivno sudjelovati u promociji upravo graševine iz Podunavlja.

Graševina je najraširenija vinska sorta u Hrvatskoj, a po globalnoj rasprostranjenosti je među 15 najvažnijih svjetskih sorti. Sorta je srednje Europe jer se osim u Hrvatskoj uzgaja i u nama susjednim zemljama, no ne u takvo obimu kao kod nas. Britanski autori koje predvodi poznata Jansis Robinson u svom vodiču Wine Grapes pretpostavljaju da bi zavičaj graševine moglo biti upravo područje hrvatskoga Podunavlja.

Graševina berbe 2012. koju su uzvanici i gosti Starog podruma imali prilike kušati te usporediti s dosadašnjim berbama, svježe je vino izražajnih zelenih odsjaja u svijetlo zlatnim nijansama i fine punoće koje doista odražava mjesto njenog nastanka kao i ručnu berbu svakog pojedinog grozda. Kvalitetnu graševina 2012. nadalje karakterizira izuzetna pitkost i mekoća s prepoznatljivim aromama svježe jabuke i citrusa, dok je vrhunska graševina 2012. izuzetno svježe, elegantno i dobro strukturirano vino s laganom gorčinom na kraju koja dugo traje. Ultra premium linija Goldberg graševine 2012. od biranih grozdova izborne berbe koji su zahvaćeni plemenitom plijesni u sebi pak utjelovljuje odlično izbalansiran odnos svježine, koju daje graševina kao sorta i zrelosti i punoće koju dobivamo izbornom berbom. Okus je skladan, profinjen, pun i zaokružen.

Zlatnim danom graševine svi prisutni tako su zajedno simbolično obilježili i zadnji dan ovogodišnje berbe graševine, nazdravljajući uspješnoj ovogodišnjoj berbi u beljskim vinogradima.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti