Srebrna medalja graševini Goldberg u Parizu

18. ožujka 2010.

Na ovogodišnjem prestižnom ocjenjivanju vina Vinalies Internationales u Parizu, graševina Goldberg berbe 2008. Podruma Belje osvojila je srebrnu medalju u konkurenciji od 3500 vina iz cijeloga svijeta.

Vinalies Internationales jedno je od najvećih svjetskih ocjenjivanje vina u organizaciji Union des OEnologues de France (Francuskog udruženja enologa) prema pravilima OIV u Parizu. Osvojiti medalju na Vinalies Internationalesu znači postići priznanje u očima kupaca na tržištu vina. Ocjenjivanje je održano u periodu od 26.02. do 02.03. ove godine, a uzorke je ocjenjivalo 100 profesionalnih ocjenjivača iz međunarodnih institucija iz cijelog svijeta. Rezultati ocjenjivanja objavljeni su danas na službenim stranicama Vinalies Internationalesa.

Sva nagrađena vina, pa tako i Graševina Goldberg, bit će objavljenja u knjizi 1000 Vins de Monde (1000 vina svijeta) koju izdaje Union des OEnologues de France.

GRAŠEVINA GOLDBERG ZLATNA SELEKCIJA 2008.

Goldberg zlatna selekcija, kao što i sam naziv govori, selekcija je izabranih vrhunskih vina s izabranih položaja. Golberg zlatna selekcija dobila je naziv po rudini Goldberg, čiji se vinogradi pružaju duž južnih sunčanih obronaka Banove kose i uzdižu do nadmorske visine od 220 m. Blagom krivuljom brežuljci vinograda zaštićeni su od žestokih panonskih sjevernih vjetrova, a lesno tlo uz Dunav pruža savršene uvjete za uzgoj i njegovanje vrhunskih vina. Takvim izborom terena i ekspozicije dobiven je odlično izbalansiran odnos svježine koju daje graševina kao sorta te zrelosti i punoće dobivene posebnom njegom vinograda, grožđa i vina.

Marijan Knežević, glavni enolog Podruma Belje, opisuje Graševinu Golberg :
„Vino je nastalo suptilnim odabirom grožđa redovne berbe i kasnih berbi, kako bi se dobio željeni stil i karakter. Upečatljiva osobnost, postignuta pažljivom njegom, očituje se u eleganciji i harmoniji senzacija. U ovom je vinu odlično izbalansiran odnos svježine, koju daje graševina kao sorta te zrelosti i punoče koju dobivamo kasnom berbom. Vino ima sjajno-blistavu bistrinu, uz elegantnu, žućkasto-zelenkastu boju. Miris je bogat, kompleksan, voćnog karaktera, s naglaskom na zreloj jabuci i prezreloj marelici. U mirisnu kompoziciju fino se uklopio med i egzotično voće. Sve ove senzacije odlično podržava suptilni miris plemenite plijesni i gljiva. U okusu vino je elegantno, bogato, svježe, kremozno, odlične strukture tijela, vrlo harmonično i toplo. Završetak je vrlo dug. Ovo je pratilac bogatih i profinjenih jela, ali zapravo ovo vino treba uživati samo, posvećujući mu dovoljno vremena kako bi se mogla otkrivati sva slojevitost u otvaranju ovog vina.”

Graševini Goldberg ovo je još jedna u nizu osvojenih svjetskih nagrada. Dosada je osvojila brončanu medalju na Decanters World Wine Award u Londonu 09 i srebrnu medalju na Vino Ljubljana 09.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti