Svjetski dan mlijeka

01. lipnja 2023.

Svjetski dan mlijeka obilježava se 1. lipnja u cijelome svijetu, s ciljem isticanja važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Prvi Svjetski dan mlijeka obilježen je 2001. godine, na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO-a) koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje ovog festivala mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ovogodišnji centralni događaj obilježavanja Svjetskog dana mlijeka u Hrvatskoj održan je u Sisku u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge. Mljekarski stručnjaci educirali su građane o važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, a okupljeni građani imali su prilike kušati grčki jogurt Kravica Kraljica i ABC svježi krem sir.

Mlijeko potpuno prirodna i najkompletnija hrana koja zadovoljava potrebe baš svakoga. Sadržava obilje mineralnih tvari, vitamina, visokovrijednih proteina i mliječnu mast, a svi su ti sastojci neophodni za normalno funkcioniranje svakog organizma. Znanstvenici su otkrili kako mlijeko sadržava čak i do 40 različitih mineralnih tvari, od kojih su najzastupljenije kalcij, fosfor, magnezij, natrij i kalij. Količine navedenih mineralnih tvari u mlijeku od fiziološke su i nutritivne važnosti za naš organizam. Danas je pravi dan za uživanje u mlijeku i mliječnim proizvodima!

Vezane vijesti

Arhiva vijesti