Svjetsko zlato za graševinu Podruma Belje

22. rujna 2009.

Na svjetskom ocjenjivanju vina, Mundus VINI, vrhunska graševina Podruma Belje najbolje ocijenjeno vino iz Hrvatske s osvojenom zlatnom medaljom
Mundus VINI, najveće je međunarodno službeno priznato ocjenjivanje vina pod patronatom OIV-a koje se održava osmu godinu za redom u njemačkom Neustadtu. Iz godine u godinu ovo ocjenjivanje bilježi sve veći broj uzoraka na svjetskoj razini pa je tako ove godine ocjenjivano 5.726 uzoraka vina iz svih važnijih vinogradarskih regija u svijetu.

Stručni ocjenjivački žiri za 2009. godinu okupio je 275 članova među kojima su najpoznatiji svjetski enolozi, somelieri, znanstvenici, vinski novinari i zastupnici za vina koji su pristigli iz 45 zemalja svijeta.
U ogled s najeminentnijim svjetskim proizvođačima vina ušlo je i nekoliko hrvatskih proizvođača sa svojim odabranim vinima. Najbolje ocjene i jedinu zlatnu medalju od hrvatskih vina odnijeli su Podrumi Belje sa vrhunskom graševinom berbe 2008.

Podrumi Belje najveći su hrvatski proizvođač grožđa iz vlastitih vinograda i jedan od najnagrađivanijih domaćih proizvođača vina u zadnjih nekoliko godina. Duž južnih padina Banovog brda u Baranji protežu se nepregledni hektari vinograda u kojima kao sorta dominira graševina prepoznatljivih osobina. Beljska vrhunska graševina berbe 2008. ove godine je već zablistala na festivalu graševine u Kutjevo gdje je proglašena za najbolje vino, a Mundus VINI zlatna medalja potvrđuje i iznimnost ovog vina u svjetskim okvirima.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti