U vinogradima Vina Belje održana najveća ručna berba graševine

20. rujna 2013.

Ulaganja Agrokor koncerna u Belje i Vupik vraćaju uloženo

U vinogradima Vina Belje na lokaciji Banovo brdo u Baranji jutros je uz prisutnost predstavnika medija održana najveća ručna berba graševine. Za Vina Belje rujan je jedan od najizazovnijih mjeseca, jer upravo sada postaju vidljivi rezultati svih ulaganja i strpljivog rada u vinogradima. Vina Belje nalaze se na području vinogorja Baranje i najveći su hrvatski proizvođač grožđa s 583 hektara vlastitih vinograda koji se pružaju duž južne strane Banovog brda. U asortimanu vina primat ima bijeli sortiment u kojem je najviše zastupljena graševina, a od crnih vina posebno treba istaknuti vrhunski merlot i cabernet sauvignon.

15314-belje (4)

Graševinu Vina Belje berbe 2013. karakterizirat će ručna berba te proizvodnja u suvremenoj Novoj vinariji koja je smještena u srcu vinograda. Upravo je moderna tehnologija donijela novi zamah u proizvodnji beljske graševine, a zbog svježine i izraženih karakteristika sorte, berba 2013. nastavit će trend proizvodnje nove, svježe graševine iz 2011.

Može se sa sigurnošću reći kako je Nova vinarija, koja se smjestila u podnožju Banovog brda, zadnja riječ tehnologije zahvaljujući najsuvremenijim proizvodnim pogonima te naravno stručnosti svih članova tima koji brinu o vrhunskoj kvaliteti Vina Belje.

153059-belje (3)

Agrokor koncern je do sada u Belju investirao u mnogobrojne projekte ukupne vijednosti više od 2,3 milijarde kuna, a među najznačajnijim novim projektima su svakako ulaganja na lokaciji Mitrovac koja su još u tijeku. Do kraja godine na Mitrovcu će biti puštena u rad najveća beljska farma mliječnih krava ukupnog kapaciteta 2.000 grla, bioplinskom postrojenju od 2 MW i stakleniku za proizvodnju rajčice koji se prostire na 4,5ha.

Također, u zadnje tri godine Agrokor koncern je uložio 560 milijuna kuna i to u novu Vupikovu luku za utovar i istovar žitarica i uljarica, uređenje zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, sustave navodnjavanja i povrtlarsku proizvodnju čime su stvoreni uvjeti za proizvodnju proizvoda više dodane vrijednosti. Značajnim ulaganjima u stočarstvo izgrađene su nove svinjogojske farme, obnovljene su tri farme muznih krava te farma tovne junadi. Investirano je u vinograde i turističke sadržaje (vinsku cestu i objekt za prezentaciju vina Goldschmidt), a obnovljen je i vinski podrum u Vupiku.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti