Vinceška Vina Belje

19. siječnja 2024.

U vinariji Vina Belje održana je tradicionalna Vinceška, kako se u Baranji popularno naziva blagdan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Prema tradicionalnim običajima vinogradi su okićeni Baranjskim kulenom i kobasicama, a rezidbu su obavili Damir Leko, predsjednik Uprave Belja plus, Gordan Glavaš, Operativni direktor za industriju i Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinogradarstva. Vinograd i lozu je blagoslovio župnik Đula Andraši, a trsovi su zaliveni vinom kako bi ova godina donijela dobar urod i kvalitetno grožđe.

„U godini iza nas realizirali smo brojne nove projekte i ostvarili pozitivne pomake u pogledu poslovanja, organizacije, unaprjeđenja uvjeta rada i investicija, od kojih posebno ističem investicije u poljoprivrednu mehanizaciju s kojima nastavljamo i dalje. Proslavom Vinceške obilježavamo početak nove vinogradarske godine i ističemo važnost cjelogodišnjeg rada u vinogradu te sinergiju vinogradara i vinara u proizvodnji vina visoke kvalitete. Prošle godine su se naši vinogradari uspješno nosili s klimatskim promjenama i pravovremenim reakcijama zaštiti grožđe tako da smo zadovoljni i s kvalitetom i kvantitetom grožđa, a prva vina iz berbe 2023. već pripremamo za izlazak na tržište.“ istaknuo je Damir Leko, predsjednik Uprave Belja plus.

Baranja je jedna od najpoznatijih vinskih regija u Hrvatskoj sa stoljetnom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje vina pa su vinske svetkovine poput Vinceške važan dio lokalne kulture i tradicije, kao i baranjske buše, koje su se ove godine pridružile proslavi Vinceške na kojoj je sudjelovalo  gotovo tisuću gostiju.

Vina Belje obrađuju ukupno 564 hektara rodnih vinograda u kojima dominira graševina na 85% nasada. Prema mišljenju eminentnih svjetskih vinskih stručnjaka upravo hrvatsko Podunavlje predstavlja benchmark za graševine u svijetu što potvrđuju brojne nagrade i priznanja za Vina Belje na najznačajnijim svjetskim ocjenjivanjima vina.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti