Vinogradari koji poznaju svaki čokot u vinogradu

30. rujna 2020.

Proizvodnja Vina Belje počinje u vlastitim vinogradima koji se pružaju duž južnih padina Banovog brda, u vinogorju Baranja. Za vrhunsku kvalitetu grožđa s 564 hektara rodnih vinograda zaslužni su posebni mikroklimatski uvjeti i velik broj sunčanih sati, a najzaslužniji su vinogradari Belja. Kakva je ovogodišnja berba grožđa u Belju ispričali su Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinogradarstva i tehnolozi Igor Cvitkušić, Jurica Šeput i Ladislav Odri.

„Ove godine smo berbu započeli početkom rujna i do sada smo obrali većinu bijelog sortimenta među kojim dominira graševina, najvažnija sorta grožđa u našim vinogradima. Na poziciji Goldberg imamo graševinu koju smo pripremili za kasniju berbu i koju ćemo obrati do kraja listopada. U berbi imamo 90 berača koji kod nas rade dugi niz godina pa mogu reći da poznaju svaki čokot u vinogradu“ ističe Tomislav Pintarić.

Na 564 hektara vinograda Belje ima gotovo 3 milijuna čokota vinove loze o kojima se vodi  briga tijekom cijele godine. Koliko je to kompleksan i zahtjevan posao najbolje znaju tehnolozi vinogradarstva koji su svakodnevno u vinogradu.

Igor Cvitkušić je svoj posao u Belju započeo kao tehnolog u vinariji i dobro poznaje oba procesa, i proizvodnju grožđa i proizvodnju vina. „Svaka berba je novi izazov, kako za nas u vinogradu, tako i za kolege u vinariji.  S ovom godinom smo jako zadovoljni, imamo dobre prinose i iznimnu kvalitetu grožđa od kojeg ćemo imati izvrsna vina.“ uvjeren je Igor.

U berbama grožđa, a ovo mu je 30-ta, Ladislav Odri je prehodao tisuće kilometara. Svoje iskustvo prenosi na mladog kolegu Juricu Šeputa koji je u Belju do sada prošao dvije berbe. „Znate staru narodnu izreku kako vinograd treba slugu jer se u vinogradu treba raditi cijelu godinu. Loza je osjetljiva i morate joj posvetiti puno vremena i brige. Kad ju pazite cijelu godinu ona vam to u berbi vraća sa zdravim i ukusnim grožđem. Uživam u ovim vinogradima„ ponosno naglašava Ladislav.

„Za mene osobno, ovo je sjajno radno iskustvo. Prošle godine sam radio zajedno s beračima i beračicama. Gospođe koje u Belju beru grožđe godinama, dnevno uberu i po 700 kilograma. Pravi je izazov uhvatiti njihovu rutinu i tempo“ – kaže Jurica.
Vinogradari zajednički procjenjuju da će, uz povoljne vremenske prilike, berba grožđa završiti za 10-tak dana, a prvo vino iz ovogodišnje berbe bit će na tržištu sredinom siječnja slijedeće godine.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti