Završena je žetva pšenice u Belju

23. srpnja 2020.

Završena je ovogodišnja žetva pšenice u Belju, kruna cjelogodišnjeg rada beljskih ratara. U timu za žetvu je bilo 60 radnika ratarstva Belja, a od mehanizacije – 15 kombajna i 6 traktora s prikolicama u koje se kombajni prazne tijekom žetve.

Ljudi i njihovi strojevi su na ukupno 3.700 hektara proizveli gotovo 30.000 tona pšenice u kojoj dominiraju domaće sorte, a najzastupljenija je visoko kvalitetna sorta kraljica. Posebnost ovogodišnje žetve je visok udio – čak 10 posto premium kategorije pšenice.

Fotografije koje slijede snimljene su prošli tjedan na lokaciji u Mirkovcu. Samo kao ilustracija – za tim od osam  kombajna i tri traktora s AnnaBurger prikolicama, koliko smo ih zatekli u Mirkovcu, dovoljan je jedan dan za žetvu table od 150 hektara.

Za Petra Vargu, tehnologa u ratarstvu ovo je 23 žetva žitarica i za svaku kaže da je bila posebna.

Pero Varga_Belje

Dragan Gligorević iza sebe ima 38 žetvi u Belju. Kaže da su uvjeti rada dobri bez obzira na vremenske uvjete i visoke temperature jer su kabine kombajna klimatizirane. “Mi smo ovu njivu poorali, pripremili i posijali i sjajan je osjećaj biti u žetvi, jer je ona kruna našeg cjelogodišnjeg rada.

Tihomir Krajcar je kombajner i traktorist čija je obitelj generacijama vezana uz Belje, još od djeda koji je bio kočijaš u Belju. On sam radi već 32 godine, a ljubav prema mehanizaciji je prenio i na sinove.

Franjo Tot vozi traktor s prikolicom u koju se kombajni prazne tijekom žetve. U prikolicu stane spremnik 3-4 kombajna, a pražnjenje prikolice u kamion traje svega 5 minuta.

Mario Higl i Bojan Gruić su u servisnom timu koji prati žetvu i zaduženi za otklanjanje kvarova i popravke kombajna u samoj žetvi. S obzirom da se nalaze na samoj lokaciji, sve probleme brzo rješavaju.

Nakon žetve, slijedi baliranje slame koja će biti iskorištena na vlastitim farmama mliječnog govedarstva i tova junadi.       

Vezane vijesti

Arhiva vijesti