Baranjski kulen Belje osvojio zlatnu medalju na najvećoj hrvatskoj kulenijadi

13. lipnja 2016.

Baranjski kulen još jednom je potvrdio svoju iznimnu kvalitetu osvajanjem zlatne medalje na 15. Kulinijadi u Jagodnjaku, u Baranji. Riječ je o tradicionalnim Danima kulena/kulina koji iz godine u godinu okupljaju sve veći broj proizvođača pa je tako ove godine prijavljeno 124 natjecatelja po čemu je baranjska Kulinijada najveća manifestacija ocjenjivanja kulena u Hrvatskoj.

Baranjski kulen je proizvod zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije koji se tradicionalno proizvodi u Baranji već više od stotinu godina i kao takav je prava hrvatska gastro ikona. Proizvodi se od najboljih dijelova svinjskog mesa i birane crvene mljevene paprike prema strogo definiranoj specifikaciji prema kojoj je proizvod zaštićen. Riječ je o ručnoj proizvodnji u kojoj se svaki proizvod ručno puni i dimi na bukovom drvetu nakon čega slijede zrenje u trajanju od minimalno 3 mjeseca.

Belje kao najveći proizvođač jamči standardnu vrhunsku kvalitetu svakog Baranjskog kulena, a s obzirom da je uzorak ocjenjivan na Kulinijadi iz redovne proizvodnje s pravom možemo reći da svaki Baranjski kulen Belja zaslužuje zlatnu medalju za kvalitetu.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti