Baranjski kulen zaštićen i registriran na EU tržištu

24. rujna 2015.

Upisom u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, naziv Baranjski kulen zaštićen je i registriran na razini Europske Unije.

Proces zaštite naziva „Baranjski kulen“ (ZOZP) započeo je u kolovozu 2010. godine, kada je Udruga proizvođača Baranjskog kulena podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Baranjski kulen“. Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „Baranjski kulen“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Baranjski kulen“ na razini Europske unije.

Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Baranjski kulen“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Najveći proizvođač Baranjskog kulena je Belje, u čijem se pogonu PC Baranjka u Belom Manastiru kulen proizvodi sukladno vrlo strogim specifikacijama koje jamče njegovu izvornost. U Baranjski kulen idu samo najbolji komadi svinjskog mesa, a od začina sol, mljevena paprika, bijeli luk i bijeli papar. Zrenje Baranjskog kulena odvija se nekoliko mjeseci, nakon čega on dobiva svoj prepoznatljiv izgled i okus.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti