Belje osvojilo zlatnu medalju za Baranjski kulen

26. svibnja 2015.

U baranjskom selu Jagodnjak, poznatom i kao selo kulina, prošlog je tjedna održana 14. Kulinijada, jedno od najvećih natjecanja proizvođača ove cijenjene mesne delicije.

U baranjskom selu Jagodnjak, poznatom i kao selo kulina, prošlog je tjedna održana 14. Kulinijada, jedno od najvećih natjecanja proizvođača ove cijenjene mesne delicije. Ove godine je na Kulinijadu prijavljen rekordan 121 kulen, a Baranjski kulen iz Belja osvojio je zlatnu medalju u ovoj oštroj konkurenciji. Beljski Baranjski kulen proizvodi se od najboljih komada svinjskog buta i birane mljevene crvene paprike. Cijeli proces proizvodnje, od pripreme nadjeva preko punjenja u prirodni ovitak do dimljenja, odvija se ručno na tradicionalan način. Zrenje Baranjskog kulena traje nekoliko mjeseci, čime on postiže svoj prepoznatljivi i vrlo cijenjen izgled i okus, te iznimno visoku kvalitetu potvrđenu i najnovijom zlatnom medaljom.

Kulen je vrhunac bogate tradicije suhomesnatih proizvoda Slavonije i Baranje, gdje se smatra simbolom blagostanja. Baranjski kulen jedan je od rijetkih domaćih proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom na nacionalnoj razini, a upravo je u tijeku i proces zaštite zemljopisnog podrijetla na razini Europske Unije. Zahvaljujući suradnji baranjskih proizvođača kulena prije sedam godina registrirana je udruga Baranjski kulen čiji članovi proizvode ovu suhomesnatu deliciju po specifičnoj baranjskoj recepturi i nositelji su oznake zemljopisnog podrijetla.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti