Novi proizvodi u asortimanu BELJA

13. ožujka 2008.

Brašno 5+ je prvo brašno na hrvatskom tržištu obogaćeno folnom kiselinom, vitaminima B1 i B2, niacinom i željezom s istaknutom zdravstvenom tvrdnjom Za očuvanje zdravlja žena u reproduktivnoj dobi i odraslu populaciju.

Pripremom i konzumacijom, prvenstveno kruha i peciva, od obogaćenog brašna značajno se poboljšava dnevni unos folne kiseline i tako pridonosi zaštiti organizma od mogućih posljedica deficita.

Trenutno, više od 2 milijarde ljudi diljem svijeta pati od manjka vitamina i minerala. U najvećem broju slučajeva razlog je siromaštvo, ali sve više doprinose loše životne i prehrambene navike, zagađivanje okoliša, pušenje, sve veća konzumacija industrijske hrane, te prerada i čuvanje (skladištenje) hrane. Osobito su ugrožene žene, mala djeca i starije osobe.
Velik broj zemalja Europe i svijeta provodi nacionalne strategije obogaćivanja hrane, kako bi se povećao unos vitamina i minerala. Brašno i kruh se zbog svoje ravnomjerne svakodnevne upotrebe smatraju osobito prikladnima za obogaćivanje vitaminima i mineralima.

Što je folna kiselina?

Folat (prirodni oblik) ili folna kiselina (sintetizirani oblik) je vitamin B-skupine i po načinu djelovanja na ljudski organizam, osobito zadnjih godina izaziva sve veći interes. Ovaj vitamin se već desetljećima koristi za sprječavanje anemije, jer je jedna od njegovih glavnih funkcija produkcija crvenih krvnih stanica.

Značaj adekvatnog unosa folata i folne kiselina za odrasle osobe

S drugim vitaminima iz svoje skupine ovaj vitamin zajednički djeluje u mnogim važnim procesima u stanicama cijelog organizma, osobito u metabolizmu živčanih stanica. Niska razina folne kiseline u krvi, osobito u starije populacije koja ima povećani rizik za poremećaj kognitivnih funkcija, moguće pridonosi pojavi dekoncentracije i razdražljivost, a neki smatraju da može imati utjecaja čak i na pojavnost određenih degenerativnih bolesti živčanog sustava (Alzheimer).
Folna kiselina je također važna za regulaciju nepoželjno visoke razine homocisteina, aminokiseline u krvi koja doprinosi promjenama na krvnim žilama i time povećava rizik od srčanih i/ili moždanih udara.

Značaj adekvatnog unosa folata i folne kiselina za žene reproduktivne dobi

Ne tako davno otkriveno je da dodatni unos folne kiseline u trudnoći sprječava neke deformacije (koje nastaju u prva četiri tjedna trudnoće) u još nerođenog djeteta i smanjuje se rizik nastanka spontanih pobačaja. Potrebe za folnom kiselinom u trudnoći su dvostruko veće nego prije trudnoće.
Domaća i međunarodna istraživanja ukazuju na značajno manji unos folata i folne kiseline u žena u reproduktivnoj dobi od preporuka.

102128-seka_webKulenova seka

Prema tradicionalnim recepturama starih baranjskih majstora već desetljećima se u Belju proizvode prepoznatljivi autohtoni hrvatski proizvodi – Baranjski kulen i Domaća dimljena slanina kojima se pridružio i novi proizvod Kulenova seka.

Kulenova seka je nova delicija u asortimanu suhomesnatih trajnih proizvoda Belja. Specifičan domaći okus proizvodu daje poseban proces sušenja i zrenja, a korištenjem suvremene tehnologije postignuta je kontrolirana vrhunska kvaliteta.

Proizvodi Belja su kontrolirani industrijski proizvodi koji su po svom okusu, mirisu i izgledu najbliži pravim domaćim tradicionalnim proizvodima. Proces proizvodnje Baranjskog kulena, Kulenove seke i Domaće dimljene slanine podvrgnut je stalnim kontrolama kvalitete kako ulaznih sirovina tako i finalnih proizvoda, pa s pravom možemo reći da na Vaš stol dolaze vrhunske Delicije s okusom tradicije.

 

 

Vezane vijesti

Arhiva vijesti