Novo pakiranje Baranjskog kulena

03. svibnja 2010.

Kako očuvati nutritivne vrijednosti kvalitetnog mesa, a pritom proizvesti vrhunsku deliciju dobro znaju stari baranjci, a upravo takva proizvodnja po tradicionalnoj recepturi pretočena je u Baranjski kulen iz Belja. Baranjski kulen ponos je cijelog kraja, ali i cijele Hrvatske.

132322-kulen_manja

Okus tradicionalnog kulena vrhunske kvalitete, glavna je odlika ove delicije čiji pomno birani sastojci – kvalitetno meso koje se proizvodi na vlastitim farmama i posebno odabrana crvena paprika, te zrenje koje zna trajati i do nekoliko mjeseci – čine vrijednost kojom će obogatiti svaki stol.

Omjer mesa i probranih začina u proizvodnji kulena dio su stoljetne recepture koja se u Baranji prenosi s koljena na koljeno i tajna je koja ga čini tako posebnom gurmanskom poslasticom.

Kako bi uživanje u ovoj deliciji bilo potpuno, Baranjski kulen je dobio novo ruho – vrećicu koja čuva njegovu svježinu i originalni okus od trenutka kada izađe sa zrenja sve do stola, ali i poslije.

Visoke nutritivne vrijednosti Baranjskog kulena leže u bogatstvu vitamina i minerala, dok je meso svinjskog buta od kojeg se proizvodi bogato visokovrijednim proteinima, kulen je stoga bogat izvor selena, cinka, vitamina C, te vitamina B skupine. Tako da samo četiri šnite baranjskog kulena sadrže 50 posto dnevnih potreba za vitaminom C i čak 100 posto za vitaminom B.

Selen je važan antioksidans koji štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala dok cink djeluje kao potpora imunološkom sustavu. Vitamin C je također važan za očuvanje imuniteta, a vitamini B skupine, pogotovo kada se međusobno kombiniraju, važni su u brojnim metaboličkim funkcijama organizma.

Baranjski kulen iz Belja dobitnik je brojnih zlatnih medalja na kulenijadama koje potvrđuju da su njegovu kvalitetu prepoznali pravi ljubitelji kulena.

Za uživanje u bogatstvu okusa ove delicije prepoznatljivog oblika, važna je i debljina „šnite“ prilikom rezanja, a stari beljski majstori kulenari preporučuju da se Baranjski kulen reže na debljinu od cca 2 mm jer se tako može najbolje uživati u njegovom originalnom okusu.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti