Suncokreti ruralnog turizma za Baranjski kulen i Kneževe Vinograde

01. ožujka 2023.

Na dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ Baranjski kulen je nagrađen zlatnom poveljom u kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka, a općina Kneževi Vinogradi je vinska destinacija Hrvatske i osvajač šampionske titule.

Baranjski kulen je jedan od prvih domaćih proizvoda s zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ZOZP, a nagrada mu je posebno dodijeljena za prezentacijsko-turistički projekt Kuća Baranjskog kulena.

Miodrag Komlenić, direktor PC Baranjke Belje i predsjednik udruge Baranjski kulen, prilikom dodjele nagrada je istaknuo „Prema primjerima iz brojnih europskih zemalja vidimo kako vrhunski prehrambeni proizvodi mogu biti izvrsni promotori regije iz koje dolaze. Zbog njih turisti dolaze u destinacije, uživaju u njihovim okusima i nose ih sa sobom kao najdraže suvenire. Baranjski kulen kroz svoj autentični okus predstavlja Baranju i njenu tradiciju. Svaki komad Baranjskog kulena proizvodi se isključivo u Baranji i to prema strogoj specifikaciji koju je definirala naša udruga kako bi se tradicija proizvodnje očuvala i prenijela budućim generacijama. Belje, kao najveći proizvođač, kontinuirano radi na promociji Baranjskog kulena i osigurava njegovu dostupnost u trgovinama diljem Hrvatske, što je važan preduvjet za široku prepoznatljivost proizvoda.“

Vinogradi, vinarija i stari podrum Vina Belje nalaze se na području baranjske općine Kneževi Vinogradi koja je na dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma osvojila šampionsku titulu za najbolju vinsku destinaciju Hrvatske. Načelnik općine, Vedran Kramarić, zahvalio se svim partnerima, a posebno Belju koje je općini omogućilo predstavljanje kandidature u impresivnom ambijentu starog podruma Vina Belje u srcu Kneževih Vinograda. “Ovakvo lijepo priznanje samo je još jedan dokaz da svi skupa stvaramo kvalitetnu vinsku priču u našoj općini, a ujedno je i motiv da u budućnosti budemo još bolji, inovativniji i jedinstveni“ Istaknuo je Kramarić.

Svim gostima Baranje posebno je zanimljivo sljubljivanje Baranjskog kulena i odabranih vina, a pravo mjesto za uživanje u ovim autentičnim okusima je kušaonica Vina Belje, koja se nalazi u starom podrumu u Kneževim Vinogradima i otvorena je za turističke posjete.

Nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ dodjeljuje udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, koja je na ovogodišnjoj dodjeli obilježila  25. godišnjicu djelovanja. U konkurenciji za nagrade ove godine je bio 161 projekt iz 18 hrvatskih županija što najbolje pokazuje koliki su uspjeh ostvarili projekti iz Baranje.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti