Predstavljena nova Vina Belje

29. lipnja 2012.

Na vidikovcu među vinogradima vinogorja Baranja, Vina Belje su predstavila graševinu berbe 2011, mlado i moderno vino koje daje novi smjer u razvoju graševine, najvažnije hrvatske vinske sorte.

U cijelom hrvatskom Podunavlju, pa tako i u Baranji, uzgoj vinove loze započeo je u vrijeme rimskog cara Proba, a snažan zamah vinogradarstvu i vinarstvu dalo je Belje koje je 1697. godine osnovao princ Eugen Savojski.

Danas Vina Belje otvaraju novu stranicu razvoja vinogradarstva na ovim prostorima jer berba 2011. predstavlja zaokruženu cjelinu koja počinje s 583 ha vlastitih vinograda, smještenih na osunčanim južnim padinama Banovog brda na idealnim pozicijama za sva vina, a posebno graševinu. Vina Belje najveći su hrvatski proizvođač grožđa iz vlastitih vinograda. Nakon ručne berbe, u kojoj se pažljivo bira svaki grozd, grožđe stiže na preradu u novu vinariju koja je smještena u samom srcu vinograda. Vinarija Vina Belje otvorena je na početku berbe 2011. i predstavlja najviše tehnološko dostignuće u proizvodnji vina u ovom dijelu Europe, s ukupnim kapacitetom od osam milijuna litara vina.

Posebno mjesto u proizvodnji Vina Belje zauzima 5 stoljeća stari podrum u Kneževim Vinogradima ispunjen bačvama od najboljeg slavonskog hrasta u kojima odležavaju odabrana beljska vina i u kojem je smještena bogata podrumska arhiva.

Tijekom degustacije vina i predstavljanja koje je održano u čarobnom ambijentu Vidikovca beljski enolozi su predstavili široki asortiman bijelih i crnih sorti s posebnim naglaskom na graševine branda Vina Belje – kvalitetnu, vrhunsku i vrhunsku Goldberg, perjanicu novih, modernih Vina Belje.

Glavne karakteristike nove beljske graševine su mladost i svježina. Krase ju svježi voćni miris i mineralni okus profinjene gorčine. Spojem tradicije i moderne tehnologije te znanja vrsnih enologa, stvoren je okus koji traje i dugo se pamti.

Nova vina Vina Belje, rezultat su ulaganja u novu vinariju, vinograde i ljude koji su na najbolji način iskoristili izvrsne klimatske uvjete i kvalitetu i bogatstvo tla.

Spoj višestoljetne tradicije i vrhunske najnovije tehnologije, urodio je plodom te proizveo vina nedvojbene kakvoće, kojima se uvijek želite vratiti.

Vezane vijesti

Arhiva vijesti