Baranjski kulen predstavlja hrvatske proizvode sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom

21. listopada 2016.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore hrvatski su proizvođači predstavili svoje proizvode na sajmu SIAL, jednom od najvećih svjetskih sajmova prehrambene industrije koji je jučer završen u Parizu. Ovogodišnji SIAL je okupio 7.000 izlagača iz 104 zemlje koji su iskoristili priliku predstaviti svoje najbolje proizvode kupcima iz cijelog svijeta koji se tradicionalno okupljaju u Parizu.

Na izložbenom štandu Hrvatske nastupilo je sedamnaest tvrtki koje su predstavile potencijalne izvozne proizvode naše zemlje. Jedini hrvatski proizvod sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom  koji je predstavljen na sajmu je Baranjski kulen iz Belja koji su posjetitelji sajma mogli kušati na svakodnevnim degustacijama i predstavljanjima.

Kako je istaknuo Miodrag Komlenić, predsjednik udruge Baranjski kulen:  „Važno je predstaviti svijetu hrvatske autentične proizvode kakav je naš Baranjski kulen i mi koristimo svaku potencijalnu priliku za ovakva predstavljanja. SIAL je jedan od najvećih sajmova na svijetu kroz koji prođe nekoliko stotina tisuća posjetitelja, a velik broj njih želi probati nove i autentične proizvode. Ove godine smo Baranjski kulen predstavili i na Sialu i na sajmu Alimentaria u Barceloni jer želimo značajnije iskoračiti na izvozna tržišta“.

Baranjski kulen je proizvod sa stogodišnjom tradicijom i prava hrvatska gastro ikona.  Proizveden je prema strogo definiranoj specifikaciji i recepturi od najboljih dijelova svinjskog mesa i birane crvene mljevene paprike. Svaki Baranjski kulen se ručno puni i dimi na bukovom drvetu nakon čega slijedi zrenje od minimalno 90 dana. Upravo je iz tog razloga Baranjski kulen nositelj oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije koja dodatno jamči njegovu kvalitetu i originalnost.

baranjski_kulen_sial_2016_paris

Vezane vijesti

Arhiva vijesti